“We kunnen het echt wel gezellig maken”

Vijf nieuwe bewoners met frisse energie is mooi, maar wooncomplex de Koriander heeft ook ‘oude’ bewoners die graag voor een ander klaarstaan. Eén van hen is Rosie. We spreken haar samen met Ekram, Wijkconsulent van Intermaris. “Ik ben gewoon graag onder de mensen!”

Rosie woont sinds 2007 in de Koriander in Hoorn. Ze verzorgde de koffieochtend en was actief bij de bewonersgroep. Na de coronatijd stapte Rosie in het ondersteuningsteam voor de gezamenlijke ontmoetingsruimte. Rosie: “Dat zijn we gestart met Nel, Astrid, Rita en ik. Dora is nog steeds de hoofdbeheerster. Zij is blij met ons. Ze heeft nu meer collega’s en minder werkdruk.”

Spontane ideeën
Ook wijkconsulent Ekram is hier blij mee. “De ontmoetingsruimte is open naar behoefte van de bewoners. Soms is dat even puzzelen, maar de dames komen er steeds weer uit. Zij verzorgen dan koffie en thee. Ik merk ook dat de relatie tussen de bewoners en Intermaris is verbeterd. Mensen spreken me aan, komen spontaan met ideeën. Als ik hier nu een afspraak heb, plan ik alvast een halfuur extra tijd in!”

Anders Toewijzen
Rosie is op haar beurt blij met de vijf nieuwe bewoners van de Koriander die voortkwamen uit het Anders Toewijzen. “Zij gaan actief bijdragen aan het gemeenschapsgevoel in de Koriander. Activiteiten die er al zijn, blijven we natuurlijk ook gewoon doen. Ik blijf ook beschikbaar.” Op de vraag waarom, antwoordt ze lachend: “Ik ben graag onder de mensen. En ja, soms hoor ik ook negatieve geluiden. Wel steeds minder, gelukkig. En als het moet, staan we voor elkaar klaar.”

Voor alle bewoners
Behalve Rosie is er nog een aantal bewoners dat al tientallen in de Koriander woont. Sommigen verlangen terug naar de sfeer van vroeger, toen het woongebouw nog bekend stond als Ma Awitya.
“Het is nu een andere tijd, met andere bewoners,” beseft Rosie, “maar we kunnen het nog steeds gezellig maken, hoor! Als maar genoeg mensen iets willen doen. Daarom blijven we dingen proberen. En als een groepje bewoners iets wil, proberen we dat te regelen. De ontmoetingsruimte moet voor alle bewoners van waarde kunnen zijn.”