“Samen bakken en gitaar spelen”

Sandra Fernandes Coutinho werd vorig jaar weduwe. Hun woning in Almere moest ze verkopen. Nu woont zij in de Koriander in Hoorn. Medebewoner Luuk treft Sandra in zijn gitaarles.

Sandra kwam in 1991 vanuit Brazilië naar Nederland. “Mijn man en ik hadden het goed voor elkaar in Almere. Mooi huis, goedlopend bedrijf. Tot hij ziek werd. Ineens stond ik er alleen voor. Mijn dochter vertelde over Anders Toewijzen in Hoorn. Dat zou dé oplossing zijn voor mij, want in Almere kreeg ik geen urgentie.”

Enthousiasme en creativiteit brengen
“Tijdens het gesprek liet ik foto’s zien van mijn eerste bedrijf. Ik maakte traktatiedozen voor kinderen, feestelijke aankleding, hapjes, gebakjes, taarten. Ik vertelde ook dat ik eerst nog moet bijkomen van de stress en het rouwproces. De mensen aan tafel prezen juist mijn eerlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Ik zou goed in de Koriander passen. Wat was ik opgelucht!”

Kaartjes sturen namens de medebewoners
Op 2 mei betrok Sandra de woning. “Het voelt als een warm bad. Zulke lieve mensen! Samen met Rosie en Nelle verzorgen we verjaardagskaarten voor medebewoners. Daar worden mensen blij van. Nu bereiden we het volgende project alweer voor. Dat wordt heel gezellig!”

Gitaarlessen van Luuk zijn ook een succes
Het Anders Toewijzen in de Koriander leidde tot vijf nieuwe bewoners in het wooncomplex. Hun frisse energie stak ook andere enthousiaste bewoners weer aan. Zo begon de eerste nieuweling met gitaarlessen. Johan Baas nam die rol over. En nu Johan in de lappenmand zit, verzorgt Luuk van Slooten (65) de gitaarlessen tijdelijk.

Fijn dat bewonerscommissie weer actief is
Luuk: “Elke vrijdagmiddag zitten we met een man of acht. De een heeft meer talent dan de ander, maar het gaat ook om de gezelligheid. Ik vind het sowieso leuk om kennis te delen. Sandra doet ook mee. Leuke vrouw. De andere bewoners via Anders Toewijzen zijn trouwens ook aardig. Gerrit zit in onze bewonerscommissie. Hij zit er bovenop. Echte aanwinsten!”