“Er ontstaat echt iets moois”

Gerrit (66) woonde in Zutphen toen hij met pensioen ging. Hij had toen al tien jaar een latrelatie in Hoorn. Tijd voor een nieuwe start in een nieuwe stad. In gesprek met Community Coach Robin Oud (op bovenstaande foto) van Intermaris doet Gerrit zijn verhaal.

“Toen ik op Woonmatch een woning in de Koriander tegenkwam, las ik voor het eerst over Anders Toewijzen. Ik was direct enthousiast, dus ik stuurde snel mijn motivatiebrief in. Die werd afgewezen. Bij de tweede woning, een paar weken later, was het wel raak. Ik mocht mijn brief komen toelichten!”

Versterking voor de bewonerscommissie
“Het voelde als unieke kans. Met twee mensen van Intermaris had ik een fijn en open gesprek. Al snel bleek wat ik de Koriander kon brengen. Ik hou er namelijk van om dingen te regelen en de bewonerscommissie kon wel versterking gebruiken. In een paar maanden tijd hebben we al veel bereikt. Het contact met VH De Boog is hersteld, we hebben plannen gemaakt met Intermaris, de eerste complexbespreking gehouden en punten van aandacht naar voren gehaald. Ik heb ook een groepsapp aangemaakt. Nu kunnen we elkaar makkelijker informeren of hulp vragen.”

Een frisse blik en open houding
Veel bewoners zijn blij met deze acties. Ik probeer gewoon open en eerlijk te zijn. Misschien is het ook een voordeel dat ik een buitenstaander ben. Bewoners hebben geen oordeel over mij. Ik kom binnen met een frisse blik en een open houding. Mensen voelen zich gehoord en indien nodig kunnen we actie ondernemen. Daarbij is het natuurlijk fijn dat Intermaris direct achter mij staat. Als je een groepsgevoel wilt kweken, moet je afspraken nakomen. De driehoeksverhouding tussen bewoners, bewonerscommissie en verhuurder werkt nu top. Er ontstaat echt iets moois.”

Veel resultaten, grote voldoening
“Nieuwe mensen, nieuwe aanpak, nieuwe energie. Ik geloof dat alle bewoners het merken. Natuurlijk heeft niet iedereen behoefte aan meer verbinding met z’n buren. Ook goed. Maar vooral de eenzamere buren zien we opbloeien. Dat is toch prachtig? Daar doe ik het voor. Maar ook voor alle verhalen, de gezelligheid en het delen van lief en leed. De voldoening is gewoon groot.”