Nieuwe energie in Koriander door Anders Toewijzen

Intermaris houdt een proef met woningtoewijzing op basis van motivatie. Afgelopen januari startten wij zo’n traject bij seniorencomplex Koriander in Zwaag, ook wel bekend als Ma Awitya. Vijf mensen zijn geselecteerd. Zij werken nu actief aan de leefbaarheid in het woongebouw. “Ieder op een eigen manier, ieder met een eigen verhaal”, vertelt Robin Oud.

Als Community Coach bij Intermaris leidt Robin het proces van Anders Toewijzen bij de Koriander. Dat begon met een uitleg aan de bewoners. Samen met collega Ekram Oulad maakte Robin er een feestje van: zij combineerden de presentatie met een heus nieuwjaarsdiner. “Zo kon ik ook meteen de mensen een beetje leren kennen.”

Meer sociale binding als doel
De opkomst was goed, maar de eerste reacties op Anders Toewijzen waren wat tam. Robin: “Logisch, het was nieuw. Ik vertelde dat kandidaat-huurders eerst moesten aangeven hoe zij zich willen inzetten voor de medebewoners. En ook wat het doel daarvan is, namelijk meer sociale binding tussen de mensen. Dat zagen de bewoners wel zitten.” 

Pittige gesprekken met kandidaten
Als eerste richtte Robin zich op woningzoekenden die in de Koriander wilden wonen. Hij voerde motivatiegesprekken met tien geselecteerde kandidaten. “Ik vroeg onder meer waarom zij juist hier willen wonen en wat zij voor de bewoners willen betekenen. Dat waren pittige gesprekken. We verwachten echt wel iets van deze bewoners. Hun motivatie moet oprecht zijn.”

De eerste nieuwe activiteiten zijn een succes
Uiteindelijk kregen vijf kandidaten een woning toegewezen in de Koriander. Hun achtergronden verschillen sterk, maar één ding hebben ze gemeen: ze maken een nieuwe start en willen echt iets betekenen voor de mensen om zich heen. Inmiddels brengen zij hen bij elkaar met verschillende activiteiten, zoals gitaarlessen, een wandelclub en Radio Koriander is in de maak.

Gerrit en Sandra delen hun verhaal
Een van de nieuwe bewoners is Gerrit. Hij kreeg zijn woning toegewezen omdat hij graag de bewonerscommissie wilde versterken. “Er ontstaat echt iets moois”, vertelt hij in zijn verhaal. Ook Sandra was een van de gelukkigen. Met veel enthousiasme verzorgt zij kaartjes voor medebewoonsters. “En het volgende project komt er al aan”, verklapt zij.

Ook andere bewoners zijn weer gemotiveerd
Ondertussen spreken de nieuwe bewoners ook met andere positief ingestelde bewoners. Mensen die al activiteiten organiseerden, bijvoorbeeld. Robin: “We vragen wat zij willen doen en hoe wij hierbij kunnen helpen. Zo hebben we de befaamde Gezellige Zondag van Norine nieuw leven ingeblazen. Luuk neemt de gitaarlessen over en Rosie ondersteunt in de gezamenlijke ontmoetingsruimte!

Saamhorigheid is nu al sterk verbeterd
In de hal van de Koriander hangt de Burenkaart: een overzicht van alle activiteiten voor de bewoners. Die wordt steeds langer, merkt Robin. “Het leeft. Er zijn zelfs bewoners opgestaan die de beheerder van de gemeenschappelijke ruimte ondersteunen, zodat die nog vaker open kan. De vijf ‘anders aangewezen’ bewoners brengen die nieuwe energie. Zij staan klaar voor anderen en werken goed samen met Intermaris. Hierdoor is de saamhorigheid nu al sterk verbeterd.”