Vraag huurtoeslag over 2022 voor 1 september aan

Huurtoeslag. Misschien had u er in 2022 ook recht op, maar heeft u het niet aangevraagd. Laat geen geld liggen en maak op toeslagen.nl/kaniktoeslagkrijgen een proefberekening. Dan ziet u meteen hoeveel toeslag u kunt krijgen. Vergeet daarna niet om de huurtoeslag aan te vragen. Dat kan nog tot en met 1 september.

Huurtoeslag is geld dat u kunt krijgen van de overheid. In 2022 maakte 1 op de 10 huishoudens geen gebruik van huurtoeslag. En dat is zonde. Want huurtoeslag kan helpen om een groot deel van de huur te betalen.

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?
Niet iedereen die een woning huurt, heeft recht op huurtoeslag. Zo moet u 18 jaar of ouder zijn. Ook moet u een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat u een eigen toegangsdeur moet hebben die van twee kanten op slot kan. En dat het een zelfstandige woonruimte is met een eigen keuken en wc. Andere voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag over 2022 zijn: 

  • De huur mag niet te hoog zijn
    Uw huurkosten en servicekosten mochten in 2022 niet hoger zijn dan € 763,47 per maand. Behalve als u en uw huisgenoten jonger dan 23 jaar zijn. Want dan is het maximale bedrag € 442,46 per maand.
  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn
    Hoe hoog uw inkomen in 2022 precies mocht zijn, hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld hoeveel huur u betaalde, hoe oud u en uw huisgenoten zijn en met wie u samenwoont.
  • Uw vermogen mag niet te hoog zijn
    U mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Wilt u nog huurtoeslag over 2022 aanvragen? Dan kan dit alleen als uw eigen vermogen op 1 januari 2022 niet meer dan € 31.747,- was. Had u een toeslagpartner? Dan geldt een gezamenlijk maximaal vermogen van € 63.494,-. Als u medebewoners heeft, dan mochten zij per persoon ook niet meer dan € 31.747,- vermogen hebben.

Vraag uiterlijk 1 september huurtoeslag over 2022 aan
Wilt u weten of u nog huurtoeslag van vorig jaar kan krijgen? Controleer het zelf op toeslagen.nl/proefberekening. En check direct ook of u nog recht heeft op andere toeslagen. Toeslagen over 2022 vraagt u aan via Mijn Toeslagen op toeslagen.nl. U heeft nog tot en met 1 september 2023 om dat te doen. 

Geef veranderingen altijd door
Goed om te weten: als u huurtoeslag of zorgtoeslag over vorig jaar aanvraagt, krijgt u automatisch ook toeslag in 2023. Controleer daarom ook uw gegevens voor 2023. Is er dit jaar iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld omdat u nu meer verdient? Pas dit dan meteen aan in Mijn Toeslagen.

Denkt u dat u alleen in 2022 recht had op huurtoeslag? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2022. Zo zorgt u ervoor dat u later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Hulp nodig?
Twijfelt u of u in 2022 recht had op toeslagen? Of lukt het aanvragen niet? Kijk op toeslagen.nl/hulp. U vindt daar ook welke persoonlijke hulp er bij u in de buurt is. Zoals de Formulierenbrigade in Hoorn en Purmerend.