Eerste bewoners sociale huurwoningen Holenkwartier blij met sleutel

Vorige week kregen de 20 kersverse bewoners van Blok 15A in Holenkwartier de sleutel van hun nieuwe woning. Intermaris bouwde de gasloze sociale huurwoningen op deze unieke locatie. Er zijn drie tweekamerwoningen en zeventien driekamerwoningen gebouwd. Bijna alle woningen zijn anders en dat maakt dit tot een speels complex.

Naast dat de woningen gasloos zijn gebouwd – ze zijn voorzien van een WKO – liggen er vijf zonnepanelen op elke woning en zijn de bergingen voorzien van groene daken. In dit geval zijn dat sedumplantjes. Groene daken zorgen onder andere voor luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen, iets waar Intermaris graag aan bijdraagt.

‘Vanuit Abbekerk terug naar Hoorn, dichtbij alle voorzieningen, wat willen we nog meer.’
Joop de Wit en zijn vrouw zijn heel blij met de sleutel van hun nieuwe woning. ‘We startten in een flat in de Siriusstraat en kwamen via woningruil in een eengezinswoning met tuin in Abbekerk terecht.’ De Wit vertelt verder, ‘Ik groeide als kind op in de Frederik Hendrikstraat en op de grond waar nu ons appartement staat, speelden we altijd. Het waren toen nog fruittuinen en er stond een oud watergemaal. In de sloot ervoor visten we en schepten we kikkervisjes op. Prachtig om nu op deze plek te mogen wonen.’ Ook Feli Mols is dolblij met haar nieuwe appartement. ‘Ik stond op nummer 65 en dacht dus dat ik geen kans meer maakte. Toen ik in de tweede ronde alsnog bericht kreeg, moest ik hard huilen van blijdschap. De eerste keer dat ik hier binnenstapte, voelde gelijk als thuiskomen. Het moest zo zijn.’ Ook Feli heeft mooie herinneringen aan deze plek. Zij groeide op aan de overkant van de Provincialeweg, in de Rietzanger. ‘Mijn vader heeft mij op dit terrein, toen de oude Philipsfabriek er nog stond, leren brommer rijden.’

Met deze 20 gasloze, sociale huurwoningen voegen we weer woningen toe aan de voorraad
De vraag hiernaar is groot. Eind van dit jaar start de bouw van de 60 sociale huurwoningen van Blok 14 in Holenkwartier. De toewijzing van deze woningen is begin 2023. Op de website www.blok14.nl is alle informatie te vinden en staan de voorwaarden voor deelname.