Mannen met een hart van goud!

Dit zijn Cor en Jaap. Ze wonen in De Perelaar in Zwaag. Iedereen in het woon-zorgcomplex kent ze. Cor en Jaap staan namelijk voor iedereen klaar, zeven dagen in de week. “O ja, nu jij van Intermaris er toch bent, heb je al akkoord op de minivijver in de binnentuin? Dan kunnen we door!”

De twee drinken koffie bij Cor thuis. Op tafel staat een hagelnieuwe minibarbecue. “Een mooie inbreng voor de bingo van De Perelaar. Heb ‘m net in elkaar gezet. We kregen het van een buurman. Hij woont hier nog maar net, maar bood zich direct aan als hulp bij activiteiten. 86 jaar!”

Helpen sjouwen
Vanochtend hielpen de heren een buurvrouw met sjouwen. Zij kreeg nieuwe keukenapparatuur. Jaap en Cor verhuisden haar oude koelkast en vriezer naar een nieuwe eigenaar. De oven en de magnetron brachten ze naar De Koepel, waar alle gezamenlijke activiteiten plaatsvinden. “Die komen mooi van pas bij de vrijmibo”, lacht Jaap.

Mee naar het ziekenhuis
“Gister was ik nog bij buurman Rob”, vertelt Cor aan Jaap. Rob is erg slechtziend. “Hij kreeg uitleg over een apparaat dat post kan inscannen en voorlezen. Doordat ik nu ook weet hoe het werkt, is er altijd iemand in de buurt als hij vragen heeft.” Jaap knikt. “Met buurman Fred gaat het ook goed”, zegt hij. “Volgende week rij ik weer met hem naar het ziekenhuis. Vindt ‘ie fijn.”

Hendrik Groen
Waar komt al die liefdadigheid toch vandaan? “Tja, geen idee. Ik heb het altijd leuk gevonden om andere mensen te helpen”, zegt Cor alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Voor Jaap geldt precies hetzelfde. “We zijn ook een beetje geïnspireerd door Hendrik Groen. We krijgen allemaal kwaaltjes, maar we proberen wel te blijven lachen en elkaar te helpen.”

Ze doen echt alles!
Hun lijst met verdiensten voor De Perelaar is oneindig. Cor en Jaap checken en resetten het brandalarm als het afgaat. Ze verhelpen storingen aan de intercom van medebewoners. Ze gaan met buurtjes mee fitnessen. Ze verzorgen de buurtbarbecue en rookproeverijen. Vorig jaar zorgden zij via Intermaris voor tien extra parkeerplekken voor scootmobielen. Ze doen alles!

Uniek cadeau als dank
Denken jullie nooit eens: nu even niet? “Nee, wij niet, maar mijn vrouw soms wel!”, lacht Cor met een vette knipoog naar zijn Ria, die zelf ook met van alles meehelpt. “Het geeft ons gewoon veel plezier, gezelligheid en voldoening. Kijk, als dank kreeg ik deze ambtsketting van de bewoners. Er hangt van alles aan. Alleen de loopsleutel ontbreekt nog, haha!”