Intermaris blij met woon-werk gemeenschap voor kunstenaars Wissel-Munt

Directeur Wonen Jurre Terhorst van Intermaris en voorzitter Jawek Kwakman van woon-werkgemeenschap voor kunstenaars Wissel Munt tekenden een overeenkomst tussen beide partijen. Oude samenwerkingsafspraken zijn geactualiseerd, dus reden voor een feestelijke ondertekening. Intermaris is blij met de kunstenaars. Zij werkt continu aan het versterken van buurten en complexen. Daarbij zijn creatieve mensen nodig, want die verzinnen steeds weer wat anders, zodat buurten en gemeenschappen verfrissend blijven.

Sinds jaren ‘70 kunstenaars in het gebouw aan de Wissel- en Muntstraat

Het gebouw waar de kunstenaars wonen en werken was tot de jaren ‘70 van de vorige eeuw in gebruik als politiebureau. Daarna stond het tijd leeg. Een groep kunstenaars kraakte het pand en nam zijn intrek in het gebouw. De gemeente vond dit uiteindelijk een goede bestemming voor het gebouw en verhuurde de ruimtes voor wonen en werken aan de kunstenaars. In 1985 deed de gemeente de woningen en ateliers over aan Intermaris. De afspraken van toen zijn recent geactualiseerd. Dit gebeurde samen met de bewoners en huurdersvereniging De Boog. De afspraken gaan over de toewijzing van woningen en ateliers en het beheer van dit monumentale complex.

Woongemeenschap selecteert haar eigen creatieve medebewoners

Intermaris laat het werven van nieuwe bewoners over aan de gemeenschap middels coöptatie. Dat betekent dat zij zelf nieuwe leden kan selecteren en voordragen aan de corporatie. De corporatie controleert of de kandidaat aan de gestelde eisen voldoet en biedt de woning of het atelier aan de kandidaat aan. De woon-werk gemeenschap voor kunstenaars omarmt diversiteit. Zij zoeken dan ook mensen die een aanvulling kunnen zijn in dit project en bereid zijn te participeren in hun gemeenschap. Dit kunnen professionele kunstenaars zijn, maar ook mensen met andere creatieve beroepen, zoals illustrator, grafisch vormgever of schrijvende muzikanten.

In sterke wijken kennen mensen elkaar en kijken naar elkaar om

De woongemeenschap draagt verder zorg voor een goede sfeer, een veilige en schone woonomgeving en een duurzame omgang met de woningen en de gemeenschappelijke ruimtes. En dat zit wel goed bij deze gemeenschap. Dat komt niet alleen de gemeenschap ten goede, maar ook de buurt. ‘Intermaris werkt continu aan het versterken van buurten en complexen’, aldus directeur Wonen Jurre Terhorst. ‘Sterke buurten zijn doorgaans buurten waar mensen elkaar goed kennen en naar elkaar omkijken. Daarom ondersteunen we graag bewonersinitiatieven zoals de woongemeenschap aan de Munt-/Wisselstraat.’ Voorzitter Jawek Kwakman is daar maar wat blij mee en glundert als hij afsluit met de woorden: ‘van slooppand tot kunstenaarspand en dit al 40 jaar. Een hechte gemeenschap van super individualistische individuen, die gezamenlijk wonen en werken in Wissel-Munt pand hartje Hoorn.’