Wooncoach Eric Gielen

Links op de foto; wooncoach Eric Gielen

1 november 2021 startte Eric Gielen als wooncoach bij Intermaris. Hij heeft een duidelijke missie: huurders de weg naar juiste hulpverlening wijzen. “Veel mensen vinden hulp vragen lastig. Ze ervaren schaamte, uitzichtloosheid of verdwalen in de wirwar aan loketten. Dat geldt dubbel voor mensen met een taalachterstand. Ook hen ga ik op weg helpen, in Hoorn en in Purmerend.”

De woorden komen rustig maar resoluut uit zijn mond. Eric heeft een zwak voor mensen die in een moeilijke situatie zijn beland. “De één heeft ooit verkeerde keuzes gemaakt, de ander is verslavingsgevoelig en weer een ander spreekt onze taal nog niet. Het maakt mij niet uit wat de oorzaak van hun problemen is. Ik oordeel niet. Ik kijk alleen naar wat zij mogelijk nodig hebben.”

Samen signaleren
Maar als huurders moeite hebben met hulp vragen, hoe weet Eric dan wie hij kan helpen? “Daar krijg ik dan weer hulp bij”, glimlacht hij. “Medewerkers leefbaarheid, netwerkpartners en medewerkers buitendienst pikken veel signalen op. Een bomvol huis, een verwaarloosde tuin, overlastmeldingen van buren: dat kunnen allemaal waarschuwingstekens zijn.”

Vertrouwen winnen
“Bij deze mensen bel ik aan, of laat ik een kaartje achter in de brievenbus. Ik leg rustig uit wie ik ben en wat ik voor deze mensen kan betekenen. Als het vertrouwen eenmaal is gewonnen, gaat de deur meestal verder open. Dan blijkt vaak dat er inderdaad zorgen zijn. Mensen zijn vaak al blij dat eindelijk iemand de tijd neemt om naar hen te luisteren.”

De juiste weg wijzen
Dat is natuurlijk fijn, maar Eric wil meer bieden dan alleen een luisterend oor. “Problemen staan nooit op zichzelf. Die hebben een oorzaak. Al pratend blijkt welke hulp deze mensen echt nodig hebben. Ik vertel wat de mogelijkheden zijn en leg ook graag het eerste contact met de betreffende organisatie. Mensen zijn zó opgelucht dat ze weer met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken!”

Minder huisuitzettingen
Binnen Intermaris is deze functie van wooncoach nieuw. Het uiteindelijke doel is dat huurders fijn wonen, dat ze zich thuis voelen in hun wijk. Dan wordt er ook minder overlast veroorzaakt, en hoeven er uiteindelijk minder huurders hun woning worden uitgezet. “Natuurlijk trekken we ergens de grens. Maar dan willen we er wel zeker van zijn dat wij als verhuurder alles hebben gedaan om dat te voorkomen”, vertelt Eric. “Ik vind het heerlijk om me hierin vast te bijten. Mensen helpen: mooier is er niet!”

Maakt u zich zorgen over mensen in uw buurt? Help ons helpen.
Bel Intermaris en vraag naar Eric Gielen: 088 252 0100.