Wijken knappen op dankzij de Waalhandjes

Al twee jaar werken WerkSaam Westfriesland en Intermaris samen rond de inzet van de Waalhandjes. Na een succesvolle pilot is het contract omgezet naar een structurele samenwerking voor onbepaalde tijd. Intermaris zet de Waalhandjes maandelijks 60 tot 100 uur in om klussen te doen in de wijken en voor de bewoners. Van tuinen opknappen tot het leeghalen van woningen; zij draaien hun handen er niet voor om!

Wie zijn de Waalhandjes?
Vijf jaar geleden is de Waalhandjes ontstaan vanuit een programma in de Grote Waal. In het Wijklab kwamen bewoners samen en kwamen ook hulpvragen naar boven. Abderrazak (Appie) Azzouzi, coach/trainer bij WerkSaam, pakte deze hulpvragen samen met jongeren op. Appie zet zich in om jongeren die aansluiting met de maatschappij zijn kwijtgeraakt weer op de rails te helpen. Dit doet hij door hen te begeleiden bij het opbouwen van een dagritme, bijvoorbeeld door klussen te klaren. Robin Oud, Community Coach bij Intermaris, zag hier twee jaar geleden mogelijkheden in. Hij zocht de samenwerking op en bedacht een geschikte werkwijze. Inmiddels hebben de Waalhandjes al honderden klussen voor de bewoners van Intermaris gedaan.

Echt onderdeel van Intermaris
Alle jongeren van de Waalhandjes komen binnen via WerkSaam. Ze worden in het programma gezet en werken zo naar hun eigen toekomst toe. De betrokkenheid van de Waalhandjes bij Intermaris is voelbaar: “We zijn echt een onderdeel van Intermaris geworden. Als we aankomen zeggen we ook altijd ‘wij zijn van Intermaris Waalhandjes’”, legt Appie uit.

Blije bewoners
De Waalhandjes worden voor diverse klussen ingezet. Zoals het opknappen van tuinen en gemeenschappelijke ruimtes. Maar ook graffiti verwijderen, helpen bij flyeren en een steeg onkruidvrij maken zijn allemaal klussen die de Waalhandjes oppakken. “Voor de jongens voelt het goed om mensen te helpen die het zelf niet kunnen”, vertelt Appie. “Het geeft ze voldoening. Het begon met kleine klusjes. Maar inmiddels houden we ons ook bezig met grote klussen, zoals het snoeien van bomen van vijf meter hoog.”

Ook de bewoners zijn blij met de Waalhandjes. Zo hebben zij een bewoner uit Zwaag geholpen met het plaatsen van een nieuwe ondervloer en het terugplaatsen van de vloer. “Ik ben goed geholpen en tevreden met de hulp. De jongens van de Waalhandjes zijn heel aardig en werken heel netjes”, vertelt de bewoner.

Samen met de bewoner aan de slag
Ook voor de medewerkers Leefbaarheid van Intermaris is de samenwerking een uitkomst. “Vaak zien de medewerkers woningen of tuinen waar iets mee moet gebeuren. De bewoner moet dit zelf aanpakken. Maar als het de bewoner door omstandigheden niet zelf lukt, dan was dat vaak lastig. Nu kunnen we de Waalhandjes inschakelen. Zo kunnen dingen toch worden aangepakt”, vertelt Robin Oud. Komen de Waalhandjes helpen? Dan moeten de bewoners hierbij aanwezig zijn. Ze kunnen de Waalhandjes dan helpen of koffie of thee zetten voor de jongeren.

Werken aan de toekomst
Dat een klus voor zowel de jongeren van de Waalhandjes als Intermaris goed uit kan pakken, blijkt uit een tuinproject. Samen met de buurtbewoners gingen de Waalhandjes, Intermaris en hovenier HOEK aan de slag tijdens een tuinproject in Hoorn. Mohammed was destijds een van de Waalhandjes. Hij ging aan de slag met het opknappen van tuinen en raakte enthousiast. Hij kwam in gesprek met HOEK en zo is het balletje gaan rollen. Mohammed kreeg een baan aangeboden bij HOEK en werkt aan onderhoudsprojecten. Lees hier meer over het verhaal van Mohammed.

Wijken knappen op
Dankzij de hulp van de Waalhandjes knappen wijken op. Door woningen en tuinen netjes te houden, stimuleren buren elkaar om ook hun tuin of woning aan te pakken. De overlast wordt minder. Zo verspreidt het zich als een positieve olievlek over de wijk. De sociale samenhang in de buurt neemt toe en jongeren krijgen een zinvolle dagbesteding en de kans om door te stromen naar de arbeidsmarkt.