180 collega’s doen vrijwilligerswerk met Intermaris DOET!

Op 28, 29 en 30 mei vond Intermaris DOET! plaats. Het was alweer de derde editie. Maar liefst 180 medewerkers van Intermaris zetten zich in bij allerlei organisaties en instanties. De activiteiten varieerden van schoonmaken tot samen wandelen. “Sommige ontmoetingen maakten zo veel indruk dat collega’s zich vanaf nu vaker inzetten als vrijwilliger. Dat is natuurlijk het mooist denkbare effect!”

Aan het woord is Tanneke van den Berg. Vanuit Intermaris coördineerde zij deze drie bijzondere dagen samen met collega Daniëlle Rozemond. Vrijwilligerspunt Hoorn en stichting Present Purmerend hielpen met het organiseren. De afsluiter was een zeepkistsessie. Hierbij deelden collega’s hun ervaringen.

“Vooraf gaven sommigen aan dat Intermaris DOET! problemen geeft in hun drukke agenda’s. Maar achteraf was iedereen weer blij dat ze hadden meegedaan! Het maakt ons extra bewust van onze maatschappelijke rol. En dankzij bijzondere bezoekjes, bijvoorbeeld aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel, beseffen we weer dat het leven niet voor iedereen vanzelfsprekend makkelijk of mooi is. Het waren zeer goed bestede uren.”

Stapels pannenkoeken bakken
Dat vonden ook de collega’s die hielpen bij een woonlocatie van Philadelphia Zorg. De geur buiten verraadde al wat er binnen gebeurde: samen met bewoners bakten zij pannenkoeken! “De stapel met kaaspannenkoeken is al klaar”, glundert een bewoner. “Mag ik er alvast één?” Helaas, ze zijn voor vanavond. Dorine Rustenburg, in het dagelijks leven personeelsadviseur bij Intermaris, geniet ook. “Al kletsend en bakkend leer je elkaar kennen. Het voelt een beetje als Taarten van Abel!” Berna Smit en Petra Rustenburg sluiten ook aan. Zij zijn Verhuurconsulente en medewerker Accounting. “Wij hebben buiten alle spinraggen verwijderd en het pad schoongespoten. Kunnen we helpen met bakken?” Natuurlijk: er moet nog een stapel spekpannenkoeken komen. Bewoonster Ans vindt al die reuring maar wat gezellig. “Wilt u de foto’s ook naar mij mailen? Ik heb een eigen computer!”

Werken (en spelen) in de moestuin
Een paar kilometer verderop werkten collega’s zich in het zweet in ‘Groente Waal’. Deze moestuin voor en door kinderen ligt achter onze Sterflats. Mathias Bruin, medewerker Informatisering en Automatisering, geeft een van de kinderen een lift in de kruiwagen. “Laat Mathias maar spelen, die komt verder nooit buiten”, grapt een van zijn collega’s. Nadine Scheewe, kwaliteitsmedewerker Facilitair, helpt Sterflatbewoner Morris (6) met onkruid wieden en maïsstekjes planten. “Als je bij een maatschappelijke organisatie werkt, hoort dit erbij. En het is superleuk! Nu maar hopen dat ik niks stuk maak: zelf heb ik alleen een balkon...” Simone Smeenk is vrijwilligster van Groente Waal. Ze is blij met de hulp. “Over een paar maanden kunnen we weer van alles oogsten. Tot die tijd moeten we de tuin bijhouden. Een paar extra vrijwilligers zouden welkom zijn. Dan kunnen we ook meer kinderen ontvangen. Aanmelden kan via groentewaal.nl!”

Leerzaam, leuk en dankbaar
Zo gaven ook sommige medewerkers van Intermaris zich op als vrijwilliger, van klusser tot wandelmaatje. Tanneke: “Op deze manier komt er echt iets voort uit dit initiatief: bewustwording én actie. Het is goed om soms nog dieper de maatschappij in te kijken. Het maakt je ook dankbaar. Wonen is meer dan een huis.”

Meer informatie: www.vrijwilligerspunt.com en www.stichtingpresent.nl/purmerend